Workshops

Workshop 1. Ik kan toch al praten? Waarom moet ik dan toch nog oefenen? 

Vaak stellen NT1-leerders de vraag om beter berichtjes te leren schrijven of een formulier in te leren vullen. Ze stellen niet de vraag om betere gesprekken te leren voeren, terwijl hen dat juist zoveel oplevert.

In de workshop 'Mondelinge vaardigheden NT1' laat Petra Popma zien hoe waardevol het is om werken aan mondelinge vaardigheden. Ze neemt je mee aan de hand van inspirerende, praktische voorbeelden uit de praktijk van deelnemers aan de Module NT1 van de opleiding tot docent Basisvaardigheden.

Wat blijkt? Deelnemers waren blij verrast over hoe fijn het was te leren hoe je op een passende manier een gesprek voert; wat wel en niet slim is om te zeggen en te doen.

Tijdens deze workshop krijg je praktische tips en kun je ervaringen en ideeën uitwisselen. Zo ga je naar huis met handvatten om jouw cursisten gericht te laten oefenen én te laten groeien in mondelinge vaardigheden.

Doe mee en ontdek hoe je jouw lessen nog krachtiger kunt maken!

Petra Popma, Senior trainer en adviseur NT1 & NT2 - ITTA UvA Kennisinstituut voor taalontwikkeling

Workshop 2. Van vindplaats naar een passend traject
Samenwerking Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en ROC Nijmegen.
Een samenwerking die werkt!


In deze workshop word je geïnspireerd door het verhaal van Ans van Soest en Gertie Brandts.
Zij nemen je mee in de ontwikkeling van een mooie samenwerking waarin de toekomstige cursist basisvaardigheden op een eenvoudige manier wordt gevonden en warm wordt doorgeleid naar een passend traject.

In het kort: Als bij de intake bij het WerkBedrijf blijkt dat een kandidaat geen startkwalificatie heeft volgt er standaard een aanmelding voor de bijeenkomst “Check je basisvaardigheden’.

Deze bijeenkomsten, die door WerkBedrijf en ROC samen worden uitgevoerd, blijken een succesvolle tussenstap te zijn om kandidaten daadwerkelijk te laten starten met een traject.

Gertie Brandts, Coördinator NT1 team, docent NT1, intaker, netwerker ROC Nijmegen & Ans van Soest, opleidingskundige/trainer WerkBedrijf Rijk van Nijmegen

Workshop 3. Wie dit niet kan lezen is niet gek
Mails van collega’s die niet worden gelezen, onduidelijke overdrachten, loonbeslag of certificaten die niet worden gehaald.

Als aanjager geletterdheid werknemers vraag ik bij ondernemers en werkgevers in Groningen en Noord-Drenthe aandacht voor deze onderwerpen. Want veel werkgevers weten niet dat hun Nederlandstalige werknemers moeite kunnen hebben met taal, cijfers en/of digitale vaardigheden.

Investeren in basisvaardigheden zorgt voor minder verzuim, meer productiviteit en meer veiligheid op de werkvloer. Werkgevers en ondernemers spelen dus een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid.

Meer weten? Schuif aan bij mijn workshop! 

Gemma Groot Koerkamp, Aanjager Geletterdheid Werknemers - VNO-NCW-MKB Noord


Workshop 4. NT-1 ers bereiken? Hoe dan?
Wij hebben daar helaas ook niet het pasklare antwoord op. Met deze workshop willen we juist samen kijken hoe we deze doelgroep kunnen bereiken. Ze zijn er, dat weten we. Maar hoe motiveren we hen om mee te doen met ons aanbod? Deze doe-sessie heeft als thema NAAR WERK. We gaan met elkaar aan de slag en nemen de ervaringen van onze eigen Taalambassadeurs van Taalpanel Breda mee. Ons doel: we leren van elkaar en iedereen gaat geïnspireerd naar huis!

Rinske Faas en Miranda Dahlhaus, Digi-Taalhuis / Taalpanel Breda

Workshop 5. Samen Groeien in de Groensector

Werknemers in groenbedrijven zijn vaak praktisch geschoold, en dat maakt hen uitermate waardevolle krachten in de sector. Toch kan het voor sommigen een uitdaging zijn om de snel veranderende digitale ontwikkelingen bij te houden, zeker als het gaat om de lees- en schrijfvaardigheden die hierbij nodig zijn. 

Het bijbrengen van de kennis en vaardigheden om actief mee te doen in de samenleving en te voldoen aan de eisen van het werkveld is niet alleen noodzakelijk, maar ook bijzonder waardevol.

Dat blijkt ook wel uit het succes van de collega’s van het groenbedrijf in Dalfsen, die al vier jaar op rij deelnemen aan de lessen basisvaardigheden. Deze wekelijkse sessies helpen hen niet alleen om hun vaardigheden te verbeteren, maar dragen ook bij aan hun zelfvertrouwen en hun vermogen om te blijven groeien in hun werk.

In deze workshop delen we graag hoe we deze lesgroep hebben opgezet. We vertellen hoe we in contact zijn gekomen met de werknemers en het bedrijf en hoe we een veilige en stimulerende leeromgeving hebben gecreëerd. Ook bespreken we hoe we ervoor zorgen dat er een goede verbinding is tussen wat de werknemers op de werkvloer moeten kunnen en wat zij leren in de klas.

Daarnaast onderzoeken we samen over wat jij kunt doen in jouw gemeente om deze benadering van leren en ontwikkelen toegankelijk te maken voor andere werknemers in de sector.

We hopen dat je geïnspireerd raakt om, net als wij, bij te dragen aan een leerzame en ondersteunende werkcultuur in de groensector.

Hella Wolschrijn, onderwijsadviseur/onderwijsontwikkelaar bij Educatie & Inburgering en Thea Bleijenburg, docent Educatie

Workshop 6. Zo kan het wel: Bereik en effect van non-formele activiteiten voor NT1'ers
In de workshop laten we zien dat het goed mogelijk is om mensen met een NT1-achtergrond te bereiken met non-formele activiteiten. En dat deze activiteiten in de ervaring van de deelnemers bijdragen aan betere basisvaardigheden en sociale inclusie. Non-formele activiteiten zijn activiteiten waarbij de activiteit niet wordt afgesloten met een erkend diploma. 

Door zeven pilots te volgen is in kaart gebracht hoe effectief deze activiteiten zijn, wat een project tot een succes maakt en hoe vervolgaanbod onder de aandacht wordt gebracht. Door goed te begrijpen wat er nodig is bij het organiseren van non-formele activiteiten, kunnen we effectieve manieren inzetten om juiste deze NT1-doelgroep te bereiken en ondersteunen in hun leerwensen. Die geleerde lessen dragen we graag over in de workshop. 

Naast een korte toelichting op het onderzoek zal 1 van de pilots, namelijk vanuit het Leerplein Zaffier, aan het woord zijn. Zaffier heeft samen met bibliotheek Kennemerwaard voor haar eigen werknemers het Leerplein opgezet.

Ook zal Stichting Lezen en Schrijven een toelichting geven op haar passend aanbod. 

Na de workshop kun je de aanbevelingen en succesfactoren toepassen in je gemeente, sociale werkvoorzieningen, Taalhuizen of welzijnsorganisatie.

 

Ellen Pattenier senior adviseurs Stichting Lezen en Schrijven
Nadine van Waard, senior adviseur - Stichting Lezen en Schrijven
Marloes Martens, onderzoeker ResCon
Raymond Westenberg, Programmaconsulent Participatie & Zelfredzaamheid, Coördinator Taalhuis Alkmaar en Bergen en bibliotheek Kennemerwaard

Vanuit de pilot zijn ook aanwezig:
Hilde Luken, bibliotheek Kennemerwaard
Annabel Grooteman, HR Zaffier
Pamèla Melkert, taalambassadeur, Zaffier

Workshop 7. Het goede gesprek voeren met werkgevers
Wat kun je als NT1-docent doen om volwassen deelnemers de stap naar werk te laten zetten? Kom in actie en voer het gesprek met de werkgevers over de mogelijkheden voor jouw deelnemers en laaggeletterdheid op de werkvloer.

Tijdens de workshop Het goede gesprek voeren met werkgevers krijg je waardevolle inzichten en tools om een sterkere samenwerking met werkgevers op te bouwen. Een belangrijk onderdeel van deze workshop is interactief regietheater, een unieke en krachtige werkvorm die knelpunten zichtbaar maakt, discussie uitlokt en deelnemers uitnodigt om zelf oplossingen en ander gedrag aan te dragen.

Interactief Regietheater: Actie en Reactie!
We houden je een spiegel voor en maken knelpunten in communicatie en samenwerking zichtbaar. In een herkenbare scène, gespeeld door professionele trainingsacteurs, worden valkuilen en dilemma’s rond een gesprek met werkgevers uitgebeeld. Daarna krijgen deelnemers de kans om in te grijpen en alternatieve oplossingen aan te dragen. De effecten van hun interventies worden direct uitgespeeld, zodat je meteen leert wat werkt en wat niet. Voer het goede gesprek met werkgevers!

Wat kun je verwachten tijdens deze workshop?

  • Praktische tools om het gesprek met werkgevers effectiever te maken.
  • Inzicht in hoe je werkgevers kunt motiveren om te investeren in de basisvaardigheden van hun werknemers.
  • Versterk je communicatieve vaardigheden om werkgevers te betrekken bij het succes van jouw deelnemers?
  • Een interactieve theaterervaring die je aan het denken zet én inspireert voor actie.

Samen maken we het verschil voor NT1’ ers, hun (potentiële) werkgevers en de toekomst!

Uitgevoerd door de trainingsacteurs van Hetsen & Visschers 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren